Djeca kod gradonačelnika

Alexandra i Lana, aktivne članice  Društva Naša Djeca Kutina (DND Kutina) i polaznice Dramske skupine i Dječjeg foruma na susretu s gradonačelnikom podsjetile su na važnost obilježavanja Dječjeg tjedna.
 Mnoga Društva Naša djeca i gradovi obilježavaju Dječji tjedan diljem Lijepe naše, zato želimo svoj djeci, svim našim vršnjacima poželjeti sretan i veseo Dječji tjedan, a odraslima da slušaju što im poručujemo, mi djeca.
 Dolazimo iz najstarije udruge za djecu, a koja provodi različite aktivnosti s djecom u slobodno vrijeme. Jedna od njih su i Dječji forumi, aktivnost u kojoj mi djeca učimo o pravima i obavezama iz Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta.
 Upravo je to tema na koju vama i vašim suradnicima i svim građanima svratiti pozornost. Ove godine u svijetu i u Hrvatskoj se obilježava 30 godina kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela najvažniji svjetski dokument za djecu: Konvenciju o pravima djeteta.
 Dragi odrasli, roditelji, odgajatelji, nastavnici, gradski čelnici… svjesni smo da puno toga činite za nas djecu i hvala vam na tome. Grad Kutina – prijatelj djece je siguran grad za nas djecu, čistog okoliša, uređenih trgova i šetnica.
 Mi i naši vršnjaci idemo u različite aktivnosti, u glazbenu školu, u brojne sportove, folklorne skupine, smotre i festivale, kino-projekcije, informatičke radionice, radionice zdrave prehrane, na književne susrete i predstave za djecu. Većini djece je sve to blizu i dostupno. Međutim, za mnoge naše vršnjake i njihove roditelje, koji su siromašniji, neki od tih sadržaja koji nisu besplatni, nisu dostupni. Sigurno ste toga svjesni.
 S druge strane, iako u Kutini ima za djecu puno besplatnih sadržaja, oni nažalost ipak nisu dostupni svoj djeci, i to pogotovo onoj koja žive u okolici Kutine. Nerijetko, neki roditelji nemaju mogućnosti prijevoza djeteta na izvanškolske aktivnosti ili na razna događanja za djecu koja su organizirana u centru Kutine. Nažalost, ti naši vršnjaci nisu u ravnopravnom položaju s nama.
 Zato vas pozivamo da vodite brigu i uređujete i opremate mjesna igrališta za djecu i prostore gdje se naši vršnjaci iz okolice Kutine mogu sigurno i kreativno igrati, svirati, pjevati, plesati. Osigurajte im prostore i voditelje. Također, molimo vs da pronađete i mogućnost da djeca koja žive u okolici Kutine, a žele sudjelovati u različitim besplatnim gradskim događanjima za djecu, da im to bude omogućeno organiziranim prijevozom.
 Društvo Naša djeca Kutina i Dječji forumi, zajedno sa svojim vršnjacima iz cijele Hrvatske sudjelovat će cijelu ovu godinu u promicanju dječjih prava i obilježavanju ove velike i značajne obljetnice za djecu. Održat će se po prvi put u velikoj vijećnici plenarna sjednica djece i zastupnika u Hrvatskom saboru, i to na sam dan donošenja Konvencije, 20. studenog. Forumaši iz Kutine predstavit će temu vezanu za život djece u digitalnom okruženju.
 Kako bi djeca ostvarivala punopravno svoje pravo na informiranost i medije, zajedno s odraslima trebaju stalno, stalno učiti, pričati o dobrim i lošim stranama medija i digitalnog okruženja, naučiti birati sadržaje i kvalitetno i kreativno koristiti prednosti digitalnog doba, za učenje i napredak.
 I to bismo voljeli da Grad Kutina – prijatelj djece ide u tom smjeru, pametnih i održivih gradova, grada novih tehnologija, ekologije, ulaganja za dobrobit djece i mladih, jer ključ dugoročnog uspjeha je obrazovanje i znanje.
 Mi smo generacija djece i mladih koji koristimo tehnologiju od rođenja, volimo putovati, umrežavati se sa svojim vršnjacima iz cijelog svijeta.
 Mi shvaćamo koliko je strašan problem ekologije, siromaštva, nasilja, nejednakosti za našu i svaku novu generaciju.
 Nama su uzori naši vršnjaci poput pakistanske djevojčice Malale ili Grete iz Švedske, koje promiču i žive prava djece u cijelom svijetu.
 Zato smo zahtjevni prema odraslima i želimo da nas odrasli čuju i uvažavaju.

DONIRAJ

Društvo Naša djeca Kutina

Kralja Petra Krešimira IV br. 27 44 320 Kutina

OIB: 62155622363

IBAN: HR0224020061100522707

PRIDRUŽI SE

POZIVAMO TE NA SURADNJU

Javi nam se!

Kralja P. Krešimira IV 27 44320 Kutina
dndkutina@gmail.com
0916069696